Luieruitslag

Samen met Nienke Gottenbos, de Groene Vrouw, heb ik een stukje geschreven over luieruitslag. Onderstaande tekst komt uit haar boek “De Poepdokter Junior” en dat kun je hier bestellen.

Rode billen

Dan heb je een baby gemaakt, met perfect zachte billen, en opeens zitten er op die perfecte billen rode plekken. Luieruitslag! Ik denk dat er geen ouder is die er niet ooit mee te maken heeft gehad. De hele dag met je babykont in een vochtige, warme (en soms broeierige) omgeving is nu eenmaal niet zo denderend voor een kwetsbaar huidje. Het devies is dan ook: uit met die luier en eerst luchten die billen, en intussen even dit stukje lezen …

Waar komt luieruitslag vandaan? De belangrijkste oorzaken:

  •     spruw is vaak een boosdoener
  •     zurige poep (zuurder dan normaal)
  •     oeps, niet op tijd verschoond (het gebeurt ons allemaal)
  •     broeierige luiers (wegwerpluiers met een waterdicht – en vaak ook luchtdicht laagje en/of gelkorrels)
  •     kleine hoeveelheden chemicaliën in wegwerpluiers of wasbare luiers met het verkeerde wasmiddel gewassen
  •     een allergie of overgevoeligheid voor iets dat de baby zelf eet of via de moedermelk binnenkrijgt.

Zoals altijd is het belangrijk om de oorzaak op te sporen en te elimineren. Ligt je baby al in zijn blote kont? Goed zo, heb jij even de tijd om andere luiers te zoeken…

Wasbare luiers

Aan het woord is Carien van Zorge van Kaatje Katoen: “Wist je dat het 4 jaar duurt voordat de huid van een mens ‘af’ is? Geen wonder dus dat de huid van een jonge baby en peuter erg teer is. Met zo’n huid in opbouw moet je dus zorgvuldig omgaan. Aangezien de huid het grootste orgaan van het menselijk lichaam is en net zoals alle andere organen zuurstof nodig heeft, is het erg belangrijk dat de huid kan ademen. Als je op de huid van een baby of klein kind rode vlekjes ziet verschijnen, die wondjes worden, soms tot bloedens aan toe, dan is de kans groot dat dat luieruitslag is.

De naam is verwarrend, want de uitslag komt niet door luiers. De belangrijkste oorzaken zijn te weinig zuurstof/lucht rondom de huid, een veranderende samenstelling van de ontlasting of te lang contact met vocht (urine). Je ziet het vaak als er grote veranderingen in het lichaam van een kind plaatsvinden, zoals het krijgen van tandjes. Die ontlasting, ook wel “scherpe” ontlasting genoemd, kan, in combinatie met urine, agressief inwerken op de dunne babyhuid en dan ontstaan dus die plekjes. Erg vervelend. Gelukkig valt het te verhelpen met wat extra verzorging en een goed luierbeleid!

“Tandjespoep?” “Ze krijgt vier tanden tegelijk, dus ze zit onder de luieruitslag !” Heb je (vrienden met) kinderen, dan is deze uitspraak je vast niet onbekend. Het wordt zo vaak gezegd, dat het een alom bekende waarheid lijkt. Ook Carien zegt het; en die kan het – met 25 jaar ervaring in de wasbare luiers – weten. Toch is er geen wetenschappelijke onderbouwing voor! Er is (nog) geen werkingsmechanisme dat zou kunnen verklaren waarom een tandenkrijgende baby zuurdere, scherpere ontlasting of luieruitslag zou krijgen. Bij observaties van grote groepen tandenkrijgende baby’s werd geen relatie gevonden tussen het moment van tandenkrijgen en het hebben van dunnere ontlasting of luieruitslag.

Toch is het niet helemaal ondenkbaar dat die relatie er is. Bij het doorbreken van tandjes door het zachte tandvlees, ontstaat een soort mini – ontsteking in de mond. Dat is een normaal en gezond proces: de ontsteking is er om het wondje te beschermen. Hierbij komen cytokines (afweer- en ontstekingsstoffen) vrij. Ik kan me voorstellen dat deze ook een effect hebben op de darmen, waardoor die ‘mee gaan verdedigen’ en stoffen (zuren) aanmaken om de ‘ontsteking ‘ af te weren. Gevolg: luieruitslag. Maar hier is dus geen wetenschappelijke onderbouwing voor.

Het kan trouwens ook nog zo zijn dat jij je gewoon een beetje aanstelt, zegt de wetenschap: bij onderzoeken bleken ouders de symptomen van hun tandenkrijgende kinderen lichtelijk te overdrijven – of ze schreven de symptomen (zoals luieruitslag, dunne ontlasting en koorts) toe aan tandenkrijgen, terwijl dat eigenlijk niet de oorzaak was. En daar kun je het weer mee doen. Je hebt het overigens niet helemaal verzonnen: bijten, kwijlen en rode wangen worden wel degelijk veroorzaakt door tandenkrijgen. Gelukkig kun je, aanstellerij of niet, van alles voor je zieligebillenbaby doen als die door welke oorzaak dan ook luieruitslag heeft.

Benieuwd naar de tips? Lees dan het blog van volgende week, 24 augustus.

Volg je Kaatje Katoen al op social media? We vinden het altijd leuk als
je ons tagt in je wasbare avonturen!

PS: Wil je als eerste op de hoogte zijn van nieuwe blogs, nieuws en acties? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
De waardering van www.kaatjekatoen.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 241 reviews.