Een geboren moeder

Moederdag, of je het nou onzin vindt, of er helemaal warm van wordt, het maakt niet uit; om je allereerste echte moederdag kun je niet heen! Want tegelijk met een baby, wordt er ook een moeder geboren!

Hoe het heurt?!

Iedereen heeft natuurlijk vooral oog voor dat nieuwe kleintje in je armen. Maar als nieuwe mama kun je ook wel wat aandacht gebruiken. In andere culturen worden zowel moeder als kind verzorgd, wordt er gekookt, geholpen in huis en vooral wordt de kersverse moeder veel broodnodige rust gegund, soms wel een maand of 3!

Hier is het volkomen “normaal” dat je na een paar dagen maaltijden staat te koken en wekenlang (veel te veel en te lang) kraambezoek zit te entertainen. Je “moet” (of wil?) al vlug weer van alles en nog wat, zeker als je partner weer aan het werk moet, of er geen partner in beeld is.

Oh en laten we niet vergeten: je moet op een roze wolk zitten, je moet altijd maar heel erg blij zijn, je moet binnen x dagen kraambezoek toelaten (dat is wel zo beleefd) en na een x aantal weken weer aan het sporten zijn geslagen. Andere gevoelens, zoals overweldiging, somberheid, paniek, lusteloosheid, trauma of depressie worden meestal maar verzwegen of genegeerd.

Wat heb jij nodig?

Maar laten we eens kijken naar wat je nodig hebt, in plaats van wat “normaal” is. Wat heb jij als nieuwe moeder nodig, jijzelf?

Want pas als je goed voor jezelf zorgt en voelt wat je nodig hebt, kun je de beste versie zijn voor je kindje. Dat is geen luxe, dat is noodzaak. Want je baby heeft jou nodig en wel de beste versie die je op dat moment kunt zijn.

Hoe denk jij terug aan de eerste dag dat je moeder werd? Of ervaar je die binnenkort, of misschien wel nu?

En weet: er bestaan geen perfecte moeders. Iedereen zijn eigen weg, zijn eigen ervaring. Niet beter of slechter, gewoon anders. En gaat het echt niet goed, vraag dan hulp! Er komt geen gebruiksaanwijzing bij je baby, als ouders moet je ook gewoon dingen leren en is het wennen. Het is gewoon allemaal OK lieve mama! En gaat het echt niet goed? Schroom dan niet om hulp te vragen in je omgeving of bij je huisarts.

Over artsen gesproken, het is niet alleen belangrijk je mentaal goed te voelen, maar ook fysiek is het heel belangrijk om lang genoeg bedrust te houden in het begin. Zoals wij leerden van een professional op dit gebied: “Je bent geëvolueerd naar moeder, maar jouw lichaam moet weer involueren. Geef jouw lichaam hier de tijd voor en zie het als een proces.”

Je baarmoeder en darmen zoeken nog een fijne plek om te landen na dit avontuur. Als je te vroeg gaat sjouwen en zwoegen heb je meer kans op verzakking of andere complicaties. Dus, #stayinbed

Ben jij een newborn mama en is dit jouw eerste moederdag? Dan hebben we hier wat inspiratie voor je. Sta je meer aan de zijlijn? Scroll dan door naar het einde.

 

Selfcare tips voor na je bevalling

  • Heb je na de bevalling behoefte aan zachtheid en liefdevolle aanraking? Vraag je kraamverzorgster, partner, vriendin, zus of moeder om je schouders, rug en voeten rustig in te smeren met een warme olie.
  • Of geef je over aan de vermoeidheid en laat iemand dingen voor je doen. Het gevoel van “dit moet ik nu echt doen” proberen los te laten. Moeilijk misschien, maar wel het beste voor je!
  • Je laten afdrogen door iemand na het douchen. Klein, simpel ding, maar zo fijn!
  • Mis je praktische zaken? Vraag je partner of buren om je te helpen met klusjes of een boodschap. Vraag een een maaltijd cadeau of abonnement op Kooc of Picnic ipv spullen voor de baby (die je vaak toch al zelf hebt gekocht cheeky)
  • “Daar beneden” is het in het begin nog een heus slagveld. Heling gaat sneller door veel te luchten (lekker in blote billen op een handdoek in bed liggen) en met goed ademend ondergoed en kraamverband. Wil je minder plastic (want het broeit en het is afval), kijk dan eens naar een wasbaar en ademend maandverband in een grote maat met veel absorptievermogen, zoals deze. Of bij lichter bloedverlies een ander model. Die kun je later dan nog gewoon blijven gebruiken voor je menstruatie, bijvoorbeeld voor de nachten.

 

Zorg voor elkaar

Ken jij een zwangere in je buurt? Misschien durft ze wel niet zo gauw om hulp te vragen na de bevalling. Bied eens aan of je iets kunt doen voor haar, bijvoorbeeld een pan soep maken, stofzuigen of een boodschap doen. Want de mooiste cadeaus, dat zijn geen dingen.

Volg je Kaatje Katoen al op Instagram? We vinden het altijd leuk als je ons tagt in je wasbare avonturen!

PS: Wil je als eerste op de hoogte zijn van nieuwe blogs, nieuws en acties? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
De waardering van www.kaatjekatoen.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 241 reviews.