Strippen voor beginners

Het zijn gekke, onzekere tijden. Maar ondertussen draait de wereld gewoon door, net als je wasmachine!

Nu de meesten van ons aan huis gekluisterd zitten, kan dit een ideaal moment zijn voor een voorjaarsschoonmaak of om klusjes op te (laten) pakken die zijn blijven liggen. Daarom hebben we dit keer een héérlijk huishoudelijke blog voor je, met tips om je luiers een “deep clean” te geven en om vlekken uit je luiers te krijgen (ok, er zijn ergere dingen…maar toch!).

Strippen? Nee dankje, ik ben net bevallen!

De doorgewinterde wasbare luierfans draaien hun hand er niet voor om. Als je net komt kijken, kan het andere associaties oproepen. Gelukkig bedoelen we met strippen niets anders dan “extra goed schoonmaken”. Niet erg sexy he?

Als je rond en zwanger aan de zijlijn zit, kun je vast wel een slachtoffer vinden om dit werkje voor je uit te voeren. Het is goed te doen en sneller klaar dan je denkt.

Wanneer moet ik mijn wasbare luiers gaan strippen?

Vooropgesteld: de meeste mensen hoeven nooit luiers te gaan strippen. Het is lang niet altijd nodig. Maar hoe weet je nou of je luiers toe zijn aan een stripronde?

  • Als ze muf ruiken als je ze uit de wasmachine haalt
  • Als ze fris uit de machine komen, maar binnen no-time enorm gaan stinken als er een eerste plasje op komt
  • Als je merkt dat ze minder vocht opnemen dan voorheen
  • Als je kindje ineens luieruitslag krijgt
  • Als je luiers van een ander leent of krijgt

Deze klachten kun je krijgen als het vuil zich diep in de vezel van de stof heeft genesteld. Dat betekent dat je wasroutine niet optimaal is. Bijvoorbeeld te veel of juist te weinig waspoeder, of wassen met te weinig water (leuk die ecostand, maar voor vuile luiers is dat niet handig). Het kan ook dat je minder geschikt wasmiddel gebruikt.

Je voorkomt vuilopbouw door te spoelen met extra water (of de ecoknop uit te zetten), een voorwas te doen waarbij de machine centrifugeert en door af en toe op 60 graden te wassen (mocht je dat niet altijd al doen).

Ook is het belangrijk de juiste dosering van je wasmiddel te gebruiken. Doe het dus niet uit de losse pols (ik zag je denken ;)). Je kunt beter poeder gebruiken dan een vloeibare variant. Poeder is beter voor je machine en wast je luiers schoner.

Ons stripadvies

Op internet doen allerlei verhalen de ronde waarbij je soms nog extra middelen nodig hebt of luiers uren moet gaan weken. Dit is allemaal niet nodig.

Wij hebben (soms al meer dan 20 jaar) hechte banden met onze leveranciers. Een van deze luiermerken heeft ons geholpen een stripadvies samen te stellen. Dus stop met Googlen, dit stripadvies delen we graag met je!

  1. Was de schone luiers op 60°C , één keer met de helft van de gebruikelijke hoeveelheid waspoeder. Gebruik als je machine dat kan, een extra spoelbeurt. Kan dat niet, doe dan een voorwas.
  2. Was de luiers hierna 2 keer op 60°C zonder waspoeder en met een extra spoelbeurt. Tussendoor hoef je de luiers niet te drogen.
  3. Hang de luiers te drogen. Klaar ben je!

Bonustips

– Weeg je was een keer om te zien of het gewicht past bij het wasprogramma waarop je je luiers wast.

– Stop je machine niet te vol. Want zeg nou zelf: zo dicht op een kluitje is voor niemand goed, toch?

– Heb je hardnekkige vlekken in je luiers en kun je het niet meer aanzien? Dan zijn er twee opties:

  1. Doe er een prachtig overbroekje overheen, of
  2. Hang ze dan kletskliedernat buiten in de zon. Gratis en milieuvriendelijk bleken, wat wil je nog meer? Zijn de luiers droog maar is de vlek nog niet helemaal weg? Maak ze opnieuw nat, bijvoorbeeld met een plantenspuit en laat ze nog een ronde hangen.

PS: Wil je als eerste op de hoogte zijn van nieuwe blogs, nieuws en acties? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
De waardering van www.kaatjekatoen.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 241 reviews.