Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik een wasbare luier verschonen?

Over het algemeen kun je zeggen dat je net zo vaak verschoont als bij een wegwerpluier. Hoe vaak je een luier moet verschonen hangt af van het aantal voedingen dat je kind krijgt. Gebruikelijk is om na elke voeding een schone luier om te doen. Een pasgeborene krijgt 7 voedingen per etmaal, je verschoont dus 7 tot 8 luiers per etmaal.

Kun je ook ’s nachts een wasbare luier gebruiken?

Jazeker! In het begin gebruik je voor de nacht dezelfde luier als overdag. Na verloop van tijd zul je ontdekken dat dat niet meer voldoet: de luier is kletsnat bij het verschonen. Je kunt dan een luier nemen die 1 maat groter is. Ook kun je een booster aan de luier toevoegen of een speciale nachtluier nemen.

Voor grotere kinderen is onze eigen ervaring dat een wollen overbroekje ’s nachts de perfecte oplossing is om het bed droog te houden. Wij hebben wollen broekjes van Popolini, de Wolbroeken. De van nature aanwezige lanoline in de wol voorkomt een nat bed.

Wanneer is mijn kind toe aan een grotere maat luier?

Wanneer de luier volledig doorweekt is, wordt het tijd om een grotere luier te pakken of om een booster aan de luier toe te voegen. Dit is erg handig als de volgende maat luier nog te groot of te volumineus is. Sommige luiers hebben een booster die je aan kunt schaffen. Je kunt ook kiezen voor een universele booster van bamboe die in de meeste wasbare luiers past.

Waarom is een tweedelig luiersysteem zo goed?
Bij een tweedelig luiersysteem is de kans op lekkage minimaal. Eerst maak je de luier op maat voor je kind en daarna maak je het broekje dat eroverheen komt op maat. Het overbroekje wordt niet vaker gewassen dan noodzakelijk, daardoor slijt het niet zo snel.

Waarom is een tweedelig luiersysteem zo goed?

Bij een tweedelig luiersysteem is de kans op lekkage minimaal. Eerst maak je de luier op maat voor je kind en daarna maak je het broekje dat eroverheen komt op maat. Het overbroekje wordt niet vaker gewassen dan noodzakelijk, daardoor slijt het niet zo snel.

Kan ik de luiers voor meerdere kinderen gebruiken?

Dat hangt van 3 dingen af: de maten luiers, het aantal luiers en hoe de luiers gewassen worden.

De maten luiers

Stel, je schaft 24 luiers in 1 maat aan. Dit aantal is prima voor de luiers die je dagelijks nodig hebt: 7-8 per dag en dan elke tweede dag wassen. Aan het eind van de luierperiode, dus na 2 tot 2,5 jaar, zullen de luiers redelijk versleten zijn.

Schaf je luiers in meerdere maten aan, dan worden de luiers per stuk minder vaak gewassen dan een luier in 1 maat. Per maat heb je er dan ook minder van nodig. Bovendien zal de luier hoogstwaarschijnlijk nog niet versleten zijn! Als je nog een kindje wenst, kan dit dus erg voordelig zijn.

Het aantal luiers

Het aantal luiers is ook belangrijk. Als je 20 luiers in 1 maat koopt voor de hele luierperiode, slijten ze per stuk harder dan wanneer je er 24 koopt.

Hoe de luiers gewassen worden

Tot slot het wassen. Wasgoed slijt – en nu komt een stukje textielwarenkennis, altijd handig – door 3 soorten wrijving.

 1. Van de trommelwand tegen het wasgoed
 2. Van het wasgoed tegen ander wasgoed
 3. Van het water tegen het wasgoed (niet gedacht hè?)

Aan het wassen hebben we een hoofdstukje gewijd, dat vind je hier. Verder kun je je vast voorstellen dat een luier harder slijt als hij altijd op 60°C wordt gewassen en in een droger wordt gestopt dan wanneer je hem ook af en toe op 40°C wast en altijd aan de lijn droogt.

Wij garanderen dus nooit dat een luier 2 kinderen mee zal gaan omdat je zelf gaat kiezen voor een luier, de maat of maten en hoe je ze gaat wassen.

Dit staat trouwens helemaal los van de garantie van de makers van de luiers: de meesten geven 1 jaar garantie. Je moet dan denken aan stiksels, drukknopen en andere onderdelen van de luier. Hieruit blijkt de kwaliteit van de luiers die wij verkopen; elk jaar concluderen we tevreden dat er bijzonder weinig luiers terugkomen!

Is het echt zo gemakkelijk om wasbare luiers te gebruiken?

Het is zo simpel. Moderne luiers zijn eenvoudig te wassen. Handige, biologisch afbreekbare inlegvellen vangen de ontlasting op. Je spoelt ze zo door het toilet! De luier verschoon je net zo snel als een wegwerpluier. Nog een pluspunt: je hebt ze altijd in huis! Bekijk ze op je gemak bij een consulent. Hij of zij geeft jou en je partner gratis en vrijblijvend advies!

Waaraan moeten wasbare luiers volgens jullie voldoen?

We hebben heel veel eisen, hieronder vind je er een aantal:

 • Doet de luier wat hij moet doen? Een luier kan er nog zo mooi uitzien, als hij bijvoorbeeld niet goed absorbeert, heb je er niets aan!
 • Hoe is de pasvorm?
 • Is het bijpassende overbroekje van een goede kwaliteit?
 • Welke materialen zijn gebruikt?
 • Is de leverancier betrouwbaar?
 • Waar is de luier geproduceerd?
 • Onder welke omstandigheden wordt er gewerkt?
 • Werken er kinderen mee? Wij zijn tegen het uitbuiten van kinderen.

Als we duidelijke antwoorden hebben gekregen die in onze visie passen, wordt een luier toegevoegd aan het assortiment. De laatste jaren verschijnen er veel luiers uit Azië op de markt die goedkoper zijn dan de luiers die wij inkopen. Eén ding weet je dan zeker: kinderarbeid. Dus kindertjes maken dan luiers voor andere kinderen. Bovendien is de kans heel erg groot dat er kleurstoffen gebruikt zijn die niet goed zijn voor de huid. Deze kleurstoffen mogen al jaren niet meer gebruikt worden in de EU en al helemaal niet voor de tere kinderhuid. Wist je dat de huid pas na 4 jaar ‘af’ is? Deze goedkope luiers vind je dus niet bij ons. Wij willen dat jij veilig luiers kunt kopen bij ons en kiezen dus voor kwaliteit!

Hoeveel luiers heeft mijn baby/kind (per maand) nodig?

Dat hangt van de leeftijd van je kind af en de soort luier die je kiest.

Voor luiers in 1 maat (van geboorte tot zindelijk) adviseren wij hieronder hoeveel luiers je baby nodig heeft, dit is niet per maand maar voor de gehele periode:

 • 24 luiers
 • Inlegdoekjes voor de ontlastingv
 • Een luieremmer (liefst een grote van 16 liter) met 2 wasnetten
 • Waspoeder

Voor luiers in 2 maten adviseren wij hieronder hoeveel luiers je baby nodig heeft, dit is niet per maand maar voor de gehele periode:

 • 20 luiers maat 1
 • 18 luiers maat 2
 • Inlegvellen voor de ontlasting
 • Een luieremmer (liefst een grote van 16 liter) met 2 wasnetten
 • Waspoeder

Zoals je op onze productpagina ziet, hebben we verschillende typen luiers met of zonder overbroekjes. Dankzij onze pakketten met wasbare luiers kun je eenvoudig verschillende soorten vergelijken.

Wat heb ik nodig om te kunnen starten?

Inmiddels weet je waarom je wasbare luiers wilt gebruiken. Door onze ervaring met wasbare luiers kunnen we je vertellen hoeveel luiers je per merk nodig hebt. Bij de aantallen zijn we uitgegaan van eens per 2 dagen wassen. Als je bedenkt dat een baby 7 à 8 luiers per etmaal nodig heeft, kun je al snel concluderen dat je rond de 20 luiers nodig hebt om te starten.

Hoeveel overbroekjes heb ik nodig?

Dat is afhankelijk van het type overbroekje.

 • Overbroekjes in 1 maat: 12 stuks voor de hele luierperiode
 • Overbroekjes in 2 maten: 6 x maat 1 en 6 x maat 2
 • Overbroekjes in meerdere maten: 5 x newborn, 5 x S, 4 x M, 4 x L

Over het algemeen gaan overbroekjes mee totdat een kind zindelijk is.

Hoe moet ik mijn wasbare luiers wassen?

De reden waarom wasbare luiers zo prettig zijn, zul je hier lezen. Het gebruik en wassen van de wasbare luiers is namelijk ontzettend simpel! Na het verschonen leeg je de luier in de wc. Het inlegvel met ontlasting spoel je dus makkelijk weg. De luier doe je in een luieremmer waarin je een wasnet kunt hangen. Ons advies is om de luiers droog te bewaren en niet in water weg te zetten. Polyurethaan, een kunststof die meestal als waterdichte coating wordt toegepast, kan poreus worden als het lang in water staat. De luiers en/of overbroekjes moet je dus niet in sop of zelfs alleen water laten staan!

Als de luieremmer vol is, stop je de wasbare luiers met wasnet en al in de wasmachine om te wassen. Gebruik een poeder voor de was, dus geen vloeibare wasmiddelen. Lees het bijgeleverde wasvoorschrift van de wasbare luiers goed voor je gaat wassen! Na de was hang je de luiers aan de lijn en daarna zijn ze weer klaar voor gebruik. Je hoeft ze niet te strijken en de meeste luiers niet te vouwen, heel gemakkelijk dus.

Welk waspoeder voor de bonte was kan ik gebruiken?

Kijk op de verpakking van jouw wasbare luiers voor je gaat wassen! Als je bamboeluiers hebt, is het belangrijk dat het enzym cellulase, of de andere benaming glycosidase, niet in het waspoeder zit. Cellulase tast cellulose aan en bamboe is een cellulose. De hoeveelheid zeep is belangrijk: als een wasmiddel te vet is door de aanwezige zeep, zal de vezel van de stof op den duur niet meer goed absorberen. Een zeeppercentage onder de 5% is goed.

Je overbroekjes moet je gewoon mee wassen met de wasbare luiers, een wit wasmiddel raden we niet aan.

Natte billen zijn niet erg, zeggen jullie, hoe zit dat?

Natte billen zijn alleen erg als je een baby urenlang in een natte luier laat liggen. Dat gebeurt niet, want je verschoont in principe na elke voeding en je voedt 7-8 keer per dag. De maximale tijd dat een baby in een natte luier zou liggen, is dus 3 uur. Dat klopt niet, want als je kind net geplast heeft, komt er niet direct daarna weer een plas. Maak je dus geen zorgen om die natte billen, al eeuwen hebben mensen natte babybillen gehad en dat is allemaal goed gekomen. Regelmatig verschonen is ook wel zo hygiënisch trouwens.

Krijgen baby’s luieruitslag van wasbare luiers?

Nee. Luieruitslag ontstaat doordat er grote veranderingen plaatsvinden in het lichaam van een kind, zoals het krijgen van tandjes. De ontlasting verandert van samenstelling (zgn. “scherpe” ontlasting) en die kan in combinatie met urine, agressief inwerken op de dunne huid van je kind. Wist je dat de huid pas na 4 jaar “af” is?

Zuurstof is goed voor de huid en met wasbare luiers kan de huid goed ademen.

Zachte oliën in schoonmaakdoekjes kunnen de huid te lang “week” houden. Probeer eens wasbare billendoekjes, zoals de BilliesBox. Je maakt de doekjes vochtig met water. Er zit een zachte, verzorgende lotion bij, speciaal ontwikkeld voor die tere babyhuid. Je spuit 1-2 x de Lotion op een doekje, voor de verzorging en het lekkere geurtje. De doekjes was je gewoon met de luiers mee.

Kan een kind met een gevoelige huid wel wasbare luiers gebruiken?

Voor de huid zijn luchtdoorlatende luiers het allerbeste: wasbare luiers dus! Hoe langer hoe meer ouders van kinderen met allergieën kiezen voor onze luiers. De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam en als dat niet goed kan ademen, ontstaan vaak huidproblemen. Met onze luiers verdwijnen deze problemen vaak als sneeuw voor de zon.

Mijn kind heeft rode billetjes, wat moet ik doen?

Vaak krijgen kinderen rode billetjes bij verandering van voedsel of bij het doorkomen van tandjes.
De allereerste regel is: laat de billetjes helemaal drogen voordat je een schone luier omdoet. Als je crème wilt gebruiken, leg dan een papieren luierinlegdoekje op de luier, anders trekt de crème in de stof waardoor er op die plek geen vocht meer opgenomen kan worden. Luiers van natuurlijke materialen zijn tijdens een rodebillenperiode het beste en een zijden inlegger heelt de wondjes ook sneller omdat zijde verkoelend werkt.

Verschoon de luier iets vaker en let op kant-en-klare billendoekjes: de ingrediënten zijn niet altijd zacht voor de huid, ook de “sensitive” niet. Je kunt bijvoorbeeld smeerolie prima uit kleding verwijderen met deze billendoekjes… Ook de verzorgingsproducten die je gebruikt voor je kind kunnen een rode huid veroorzaken.

Je kunt ook teveel waspoeder hebben gebruikt waardoor dat diep in de vezel is achtergebleven in de luiers. Om dat te testen kun je je luiers het beste 2 x wassen met een extra spoelgang op 60°C, achter elkaar en zonder waspoeder. Zie je nog veel zeepbellen bij de laatste spoelgang, dan weet je dat je voortaan minder waspoeder kunt gebruiken.

Tot slot: blijft je kind lang last houden van rode billen, ga dan naar de huisarts.

Kun je wasbare luiers gebruiken bij een gipsbroek of spreidbroek?

Deze vraag is beantwoord door de ouder van een kindje dat een gips- en spreidbroek moest dragen.

Je moet toegewijd zijn om wasbare luiers te gebruiken tijdens een spreidperiode. Het vraagt wel wat van je: vooral vaker verschonen (wat al extra werk is met een spreidbeugel om de beentjes). En de kans op druklekkage is hoe dan ook groter dan bij wegwerpluiers. Daar staat tegenover dat wasbare luiers ook heel veel voordelen hebben. Ikzelf vind het de “investering” absoluut waard. En dan bedoel ik vooral de tijd en moeite (en in het begin de frustratie).

Gipsbroek:
Het lijkt me heel lastig om volledig wasbare luiers te gaan gebruiken in combinatie met gips. Het gips moet zo droog mogelijk blijven. Wel kan er gebruik gemaakt worden van overbroekjes. Na de gipsperiode kan je deze blijven gebruiken, en kan je eventueel volledig overstappen op een wasbaar luiersysteem.

Op de site Spica life (http://spicalife.com) is veel informatie te vinden over de spica cast (gips bij heupdysplasie). Inclusief filmpjes met en tips en tricks voor de dagelijkse dingen waar je tegen aan zou kunnen lopen zoals verschonen en badderen. Aanrader!

Spreidbroek:
Waarschijnlijk ben je na een gipsperiode nog wel gebonden aan spreidbroekje. Dit geeft ook enige uitdaging. Wasbare luiers vormen een dikker pakket aan de billen dan wegwerpluiers. Daardoor veroorzaakte de beugel van de spreidbroek druklekkage bij ons. Denk maar aan een spons: die houdt veel water vast, maar als je er op drukt komt het water vrij. Gelukkig bij de luiers niet in dezelfde mate, het waren kleine lekkages. Maar het is wel hetzelfde principe. En evengoed vervelend.

Logischerwijs, en wat ook mijn ervaring is, is dat een slanker systeem minder druklekkage geeft in combinatie met een spreidbroek. Wij hebben in eerste instantie gebruikt gemaakt van de TotsBots Bamboozle Stretch met de bijbehorende overbroekjes. Maar: door de vele lekkages die we hadden zijn we PeeNut Pads gaan gebruiken. Prefolds had ook een goeie optie geweest, maar daar hebben we uiteindelijk niet voor gekozen.

Met de kennis van nu hadden we ook de Bamboozles misschien ook wel kunnen blijven gebruiken. Met een hogere verschoonfrequentie, en een kleine aanpassing aan de spreidbroek. Dit laatste heeft de orthopeed gedaan: hij geeft de beugel wat verbogen. Met minder druk op- en minder verzadiging van de luiers ging het bij ons weer prima.

Nu de spreidbroek deels af mag bij onze dochter zijn we weer volledig op de Bamboozles over, en gebruiken we de PeeNut pads nog voor de nacht (extra). Beiden met volle tevredenheid. Het wil niet zeggen dat het voor elk kind de fijnste oplossing zal zijn natuurlijk. Het is slechts mijn ervaring.

Zijn wasbare luiers goedkoper dan wegwerpluiers?

Ja, dat zijn ze. We hebben een kostenvergelijking gemaakt tussen onze meest populaire luiers. Hier vind je hem.

Wat is mijn besparing?

Je bespaart aan afval zo’n 260 kg per baby per jaar.

Een bijna onvoorstelbare hoeveelheid! Vaak moet je betalen voor je afval. Een Kliko zit snel vol met wegwerpluiers, reken maar mee: 7 à 8 luiers per etmaal verbruik je in de eerste maanden. Dat zijn zo’n 50-60 luiers per week. Dat afval bespaar je dus met wasbare luiers.Als je wasbare luiers gebruikt is je enige afval het papieren inlegdoekje dat je door de wc spoelt.
Ook als je dat niet gebruikt, belandt de ontlasting via wasmachine of wc waar het bedoeld is: in het riool. Wel zo hygiënisch! Via het riool wordt het afgevoerd wordt naar de rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s). Wist je dat de Nederlandse RWZI’s tot de beste van de wereld behoren? (alleen Singapore doet het beter).

Daarnaast bespaar je tussen de 500 en 900 Euro aan luiers, waskosten van wasbare luiers zijn daarin meegenomen. Een uitgebreide kostenberekening zie je hierboven.

Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op, wij beantwoorden je vragen graag.

Kan ik met iDEAL of PayPal betalen?

Ja, dat kan. Bij het afronden van een bestelling kun je kiezen welke betaalmethode je wenst te gebruiken; iDEAL, PayPal of een andere methode.

Kan ik betalen via een overboeking?

Ja, dat kan. Bij het afronden van je bestelling kun je kiezen uit verschillende betaalmogelijkheden; een overboeking is er één van. In de mail die je ontvangt na het plaatsen van je bestelling vind je alle gegevens voor het overmaken. Houd er rekening mee dat deze methode vertraging kan veroorzaken in de verwerking van je bestelling.

Kan ik achteraf betalen?

Dat is niet mogelijk. Wel kun je in termijnen betalen, zie hieronder.

Kan ik in termijnen betalen?

Ja, dat kan vanaf een bedrag van € 100,00. Je kunt bij ons via in3 je factuur in 3 termijnen betalen. De eerste termijn betaal je tijdens het bestellen in onze webshop. Hierna wordt je bestelling zo spoedig mogelijk verzonden. De tweede en derde termijn worden respectievelijk binnen 30 en 60 dagen betaald via in3. Je ontvangt een mail van hen met een link naar iDEAL waarmee je snel en veilig de tweede en derde termijn kunt betalen. Er zijn geen extra kosten aan verbonden.

Wat betaal ik aan verzendkosten?

Voor bestellingen binnen Nederland, België en Duitsland vervallen de verzendkosten als je voor meer dan € 150,00 bestelt. Onder dat bedrag betaal je voor Nederland € 4,95 en voor België en Duitsland € 6,95. Voor verzendingen naar andere landen gelden andere bedragen, neem hiervoor even contact met ons op.

Hoe snel heb ik mijn bestelling in huis?

Elke werkdag, behalve de woensdag, verzenden wij de bestellingen, feestdagen en vakanties uitgezonderd. We werken met vooruitbetaling en zodra je betaling door ons is ontvangen, gaan we je bestelling verwerken en klaarzetten voor verzending. Plaats je je bestelling vóór 11.00 uur en hebben we ook je betaling dan ontvangen, dan verzenden we het diezelfde dag. We nemen contact met je op mocht er iets onverhoopt niet op voorraad zijn.

Onze vervoerder is DPD. Je ontvangt van DPD een “Predict-bericht” via e-mail. Het eerste bericht ontvang je de avond voor levering met de gegevens van je pakket en een track & trace link. Het tweede bericht ontvang je op de ochtend van levering. In dat bericht zie je het tijdvenster van 1 uur waarbinnen je pakket geleverd wordt en heb je de mogelijkheid om je pakket live te volgen via live tracking. Ook vind je in dat bericht een link waarmee je de pakketlevering tot 30 minuten voor levering kunt wijzigen.

Je mogelijkheden zijn:

1. Pakket bezorgen op een andere datum
2. Pakket bezorgen op een andere locatie (volgende dag)
3. Pakket bezorgen bij de Pickup parcelshop van jouw keuze (volgende dag)
4. Een neerzettoestemming geven voor een veilige plaats.

Heb je hier vragen over, neem dan even contact met ons op

Bestelling ophalen

Je kunt je bestelling ophalen nadat je een afspraak hebt gemaakt. Wij nemen contact met je hierover op. Ophalen kan tussen 9.00 en 17.00 uur in Wageningen op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.

Bij het ophalen houden we ons aan de COVID-maatregelen en vragen aan jou of je buiten wilt wachten totdat wij de deur opendoen, 1,5 m afstand wilt houden en of je een mondkapje wilt dragen. We kunnen je momenteel niet binnenvragen.

Hoe kan ik mijn bestelling ruilen of retourneren?

Als je een bestelling wilt terugsturen vragen we je het retourformulier hier te downloaden. Vul het volledig in en stuur het mee met je zending. Stuur ons een e-mail zodat we weten dat we je zending kunnen verwachten, het mailadres is klantenservice@kaatjekatoen.nl.

Voor wie zijn de verzendkosten bij terugsturen van mijn pakket?

Als het gaat om artikelen die onder de garantie van de fabrikant vallen, betalen wij je de verzendkosten terug.

Stuur je je gehele bestelling terug, dan ontvang je de eventueel betaalde verzendkosten retour. Als je een gedeelte van je bestelling terugstuurt, zijn de verzendkosten voor jouw rekening.

Bij ruilen zijn de kosten voor het verzenden naar ons voor jouw rekening. Wij sturen daarna het gewenste artikel naar jou op zonder dat je daarvoor verzendkosten betaalt.

Wat is beter voor het milieu?

Onderzoek van Milieu Centraal (april 2008) heeft aangetoond dat wasbare luiers beter zijn voor het milieu dan wegwerpluiers. De manier van wassen speelt een grote rol. Wij adviseren om te wassen met een volle trommel (dus eens per 2 à 3 dagen), op een wastemperatuur van 40°C tot maximaal 60°C (kijk in het wasvoorschrift dat bij je luiers zit) en de droger niet te gebruiken als dat niet nodig is.

Zindelijk worden is erg belangrijk: hoe korter de luierperiode, hoe beter, ook in milieu-opzicht! In 1961 was 90% van de peuters van 2,5 zindelijk, in 1997 was dat afgenomen tot 22%. Met andere woorden, de afgelopen 40 jaar is de luierperiode schrikbarend toegenomen.

Langer luieren betekent ook meer afval en meer kosten. Het is een klacht van basisscholen die we meer en meer horen: kinderen van 4 die met een wegwerpluier om naar school toe gaan! Dit is echt niet nodig. Als je op een speelse wijze het potje introduceert, vanaf 1,5 jaar, kan je kind op de normale leeftijd (2 – 2,5 jaar) zindelijk zijn. Een natte luier om de billen stimuleert absoluut het zindelijk worden. De keuze is aan de ouders! In ons boekje “Zindelijk, nu al?” staat een stappenplan.

Hoeveel kilo afval bespaar je per jaar?

Wist je dat:
– een baby in wegwerpluiers per jaar 500-600 kg afval veroorzaakt?
– dat dit dezelfde hoeveelheid is die een gezin, bestaande uit 4 personen zonder baby, oplevert?

Wasbare luiers zijn dus in vele opzichten beter dan wegwerpluiers.

Wat is de conclusie van Milieu Centraal?

In 2008 heeft Milieu Centraal in een uitgebreid onderzoek wasbare luiers vergeleken met wegwerpluiers. De conclusie was dat wasbare luiers beter zijn voor het milieu dan wegwerpluiers.

P E R S B E R I C H T

Wasbare luiers ontzien klimaat meer dan wegwerp

Utrecht, 29 april 2008 – Wegwerpluiers zorgen tijdens hun levensduur voor meer broeikasgassen dan wasbare luiers. Dit ondanks de energie die nodig is om wasbare luiers schoon te krijgen. Daarnaast is de milieubelasting van wegwerpluiers door landgebruik zeven keer zo hoog als van wasbare katoenen luiers. Op watergebruik en het gebruik van gewasbescherming of chemicaliën scoren beide typen luiers vergelijkbaar. Uit deze jongste inzichten van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal blijkt dat wasbare luiers het klimaat meer ontzien dan wegwerpluiers.

Tot nog toe was het verschil voor het milieu voor beide soorten luiers feitelijk niet te maken. Nieuw onderzoek en een doorrekening door Milieu Centraal hebben geleid tot nieuwe inzichten. Bij de vergelijking tussen beide luiersoorten is naar de hele levenscyclus gekeken. Er is rekening gehouden met de productie, de verpakking, het gebruik (wassen, drogen, wasmiddelen, etc.) en het afval dat uiteindelijk ontstaat en hoe dat wordt verwerkt.

Wegwerpluiers bestaan voor de helft uit papier en voor een kwart uit kunststof korrels. Samen absorberen ze veel vocht. De korrels komen uit aardolie, een eindige grondstof. De productie van het papier (uit hout) vraagt veel meer land dan nodig is voor de teelt van stoffen voor wasbare luiers. Wasbare luiers zijn er inmiddels niet alleen meer in gangbare katoen, maar ook in biologische katoen, bamboe en synthetische stoffen als polyester.

Eenmaal afval kunnen wegwerpluiers worden verbrand met het huisvuil, waarbij nog wat energie teruggewonnen wordt. Maar het is ook mogelijk ze te vergisten. Dan blijven energie en compost over. Dat is beter voor het milieu dan verbranden. Wasbare luiers kunnen het beste meerdere kinderen meegaan.

Een kind gebruikt rond de 5.000 luiers tot het zindelijk is op de gemiddelde leeftijd van drie jaar en twee maanden. Elk jaar dragen 600-duizend kinderen in Nederland een luier. Hoe eerder een kind zindelijk is, hoe beter dat is voor het milieu, omdat er minder luiers nodig zijn. Zindelijk zijn blijkt vaak eerder bereikt te worden met wasbare luiers.

Wanneer moet ik hiermee beginnen?

Het ene kind is eerder zindelijk dan het andere. Tegenwoordig worden kinderen gemiddeld tussen het derde en vierde levensjaar zindelijk. Dat vinden we intussen heel normaal. Maar wist je dat je kind in wasbare luiers ruim een jaar eerder zindelijk kan zijn?

Met een wasbare luier om voelt een kind wat het doet en dat is belangrijk voor het zindelijk worden. Al tussen het eerste en tweede levensjaar begint je kind zich bewust te worden van een natte luier. Dat is het moment om in actie te komen.

Kan ik alleen in de zomer beginnen?

Het is belangrijk te oefenen in een rustige tijd. Het vergt enig doorzettingsvermogen, maar als je op een speelse manier het potje introduceert, kan je kind vrij snel zindelijk zijn. De zomer is bij uitstek geschikt, maar ook na een andere rustige periode van een week of twee zul je resultaat zien. Je kind zal het heerlijk vinden zindelijk te zijn.

In vijfentwintig jaar tijd is er veel veranderd in het zindelijk worden van onze kinderen. Er lijkt een duidelijk verband tussen type luier en zindelijkheid. Uit een onderzoek uit 1997 bleek dat in 1961 maar liefst 90% van de kinderen van 2½ jaar zindelijk was tegenover nog slechts 22% in 1997.

Hebben jullie handige producten?

Je vindt bij ons handige producten die je kind kunnen helpen bij het zindelijk worden. Zo is er ons boekje: Zindelijk worden, nu al?. Hierin staat een handig stappenplan. Klik hier om naar de categorie te gaan.

Geven gemeenten ook subsidie bij het gebruik van wasbare luiers?

Momenteel geeft in Nederland alleen de gemeente Rheden subsidie voor het gebruik van wasbare luiers. In Vlaanderen, België, zijn er veel gemeenten waar je een tegemoetkoming kunt krijgen! Informeer bij je gemeente.

Je hoort dat veel gemeenten bezig zijn om het afval te reduceren. Kunnen wij onze gemeente ook benaderen hiervoor?

In 2020 mogen inwoners slechts 100 kg restafval per persoon per jaar weggooien. Gemeenten zijn verplicht om deze vermindering te stimuleren en ook om 75% van het afval te scheiden. Wij hebben projecten gedraaid in de gemeenten Haarlemmermeer, Breda, Heerenveen, Hoogeveen, Hengelo en Raalte en hebben erg positieve resultaten geboekt. Na de proefperiode waarin wasbare luiers werden gebruikt en de deelnemers goed werden begeleid, ging bijna 80%, in Haarlemmermeer 99% en in Heerenveen 100% van de deelnemers door met de luiers! Je kunt contact opnemen met de wethouder die Afval in haar of zijn portefeuille heeft om te vragen of je gemeente iets met wasbare luiers zou willen doen. Het bespaart tenslotte 260 kg afval per baby per jaar, tel uit je winst.

Kunnen jullie mijn gebruikte luiers doorverkopen?

Kan ik mijn gebruikte luiers aan jullie sturen zodat jullie ze doorverkopen?

Helaas hebben we daar de capaciteit niet voor maar je vindt vast een andere manier om je stash te verkopen. Er zijn veel mogelijkheden, denk aan Marktplaats of Facebook. Weggeven kan natuurlijk ook: kijk eens bij weggeefgroepen op Facebook.

Hebben jullie ook tweedehands luiers?

Als je belangstelling hebt voor gebruikte luiers, inleggers, overbroekjes, nieuwe artikelen met een klein foutje, herstelde luiers (denk aan een drukknoop) of de laatste ongebruikte, nieuwe artikelen die uit ons assortiment gaan, vraag dan bij ons de lijst op door te mailen naar klantenservice@kaatjekatoen.nl. Vermeld bij het onderwerp: lijst nieuw en gebruikt. Wij mailen je dan zo snel mogelijk terug.

Uitleg winkel?

Is het nodig dat ik een account aanmaak?

Nee, je kunt ook zonder een account aan te maken een bestelling doen.
Handig aan een account is dat je bij een volgende bestelling in kunt loggen en niet nogmaals je gegevens hoeft in te typen. Met je gegevens gaan we vertrouwelijk om: we zullen ze niet doorgeven of doorverkopen aan andere partijen.

Betalingsmogelijkheden

Als je klaar bent klik je op “naar afrekenen”. Je kunt bij ons kiezen voor vier betalingsmogelijkheden: een betaling met iDEAL, een betaling met PayPal, een overboeking die je zelf doet of betalen in termijnen via in3. Automatisch ontvang je een bevestiging van je bestelling. Ontvang je deze bevestiging niet, neem je dan even contact met ons op? Het mailadres is klantenservice@kaatjekatoen.nl.

Met welke vervoerder werken jullie en kan ik zelf aangeven wanneer ik mijn pakket wil ontvangen?

Bestellingen die niet door de brievenbus passen, worden aangeboden door een DPD-bezorger. Heb je een spoedbestelling of wil je het op een bepaalde dag laten bezorgen, vermeld dit dan in het opmerkingenveld. Wij kijken dan wat de mogelijkheden zijn. Heb je verdere vragen over het bestellen van producten, mail dan naar klantenservice@kaatjekatoen.nl of bel naar 0317-310183. Wij helpen je graag!

Werken jullie met vooruitbetaling?

Na ontvangst van je betaling verzenden wij je bestelling. Onze verzenddagen zijn alle werkdagen behalve de woensdag, vakanties en feestdagen uitgezonderd.

Stel ons al je vragen over wasbare luiers en andere verzorgingsproducten

Waarom we kiezen voor wasbare luiers en duurzame verzorgingsproducten? Bij Kaatje Katoen streven we samen met jou naar een schone planeet. Dit doen we door te streven naar minder afval en door enkel producten van duurzame materialen in ons assortiment op te nemen. Heb je vragen? Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies. Samen maken we de wereld een stukje schoner én mooier!

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
De waardering van www.kaatjekatoen.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 241 reviews.