Een luier van bamboe, hoe werkt dat?

Bamboe wordt in de textielindustrie hoe langer hoe populairder. Hoe komt dat en hoe zit het met de milieuvriendelijkheid van bamboe bijvoorbeeld in vergelijking met katoen?

Bamboe is comfortabel

Bamboe kleding draagt heerlijk en zit comfortabel. Heb je wel eens sokken van bamboe gedragen? Zó zacht! De vezel van bamboe is van zichzelf mooi rond. Je voelt het verschil met ‘gewone’ katoen direct.  Met je ogen dicht is het een koud kunstje om de heerlijk zachte bamboe textiel eruit te pikken; ‘de bamboe-proef’.

Bamboe heeft een prima temperatuurregeling

Bamboe kleding reguleert de temperatuur van je lichaam beter dan andere stoffen, via microgaatjes in de vezel, waardoor de huid goed kan blijven ademen. Dat scheelt een paar graden met katoen (warmer of frisser).

Bamboe absorbeert goed

Kleding gemaakt van bamboe absorbeert (transpiratie)vocht 3x beter dan katoen. Dit komt door de sterk absorberende gaatjesstructuur van de vezel, die er voor zorgt dat bamboe sneller vocht opneemt dan de meeste andere stoffen. Ook handig als je zweetvoeten hebt 😉

Bamboe wordt milieuvriendelijk geteeld

Bij de groei van bamboe worden geen insecticiden en pesticiden gebruikt, omdat bamboe een sterke plant (grassoort) is. Bamboe kleding is daarom perfect voor de extra gevoelige huid.

En katoen dan?

De traditionele productie van katoen is één van de grootste vervuilers van deze planeet. Katoen beslaat ca. 2,5% van de beschikbare landbouwgrond, maar is wel goed voor:

 • 16% van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen
 • 25% van het wereldverbruik van insecticiden
 • 10% van het wereldverbruik van pesticiden
 • een hoog verbruik van kunstmest
 • de productie van één kilo katoen kost 10.000 liter water.

Bamboe is beter voor het milieu:

 • geen gebruik van pesticiden, insecticiden of kunstmest
 • het groeit razendsnel en bijna overal, ook op hellingen waar niets wil groeien
 • verbetert de vruchtbaarheid van de grond waarop het groeit
 • gaat gronderosie tegen; de wortels blijven staan na het oogsten. Daarna groeit de bamboe opnieuw aan
 • bamboe neemt 35% meer CO2 op dan andere planten bamboe levert per m2 10x zoveel opbrengst dan katoen

En biologisch katoen?

Biologisch katoen is ten opzichte van ‘gewone’ katoen een enorme stap vooruit voor de planeet, maar de eigenschappen evenaren nooit die van bamboe. Hoewel er steeds meer ‘organic cotton’ wordt verbouwd, is de opbrengst wereldwijd nog minder dan 1% van de totale katoenproductie. Dat zal niet snel stijgen omdat, in vergelijking met bamboetextiel, de opbrengst per hectare bij bamboe veel groter is, zonder de grond uit te putten. Bovendien krijgt katoentextiel nooit de unieke producteigenschappen van bamboe, dus ook niet als het biologisch is.

Veel beter maar nog niet perfect

De teelt van bamboe is veel milieuvriendelijker dan katoen. Toch heeft bamboe een nadeel: de verwerking van de bamboe tot een textielvezel.

Productieproces

We kunnen in het productieproces van de bamboestengels tot textiel twee methoden onderscheiden.

 1. Mechanisch

De eerste methode is een mechanisch proces. Het hout van de bamboeplant wordt vermalen en er worden natuurlijke enzymen toegevoegd om de bamboe om te zetten tot een papperige massa. Dan kunnen de natuurlijke vezels er mechanisch worden uitgekamd en worden gesponnen tot garen. Dit is hetzelfde milieuvriendelijke proces dat wordt toegepast in de productieprocessen van vlas tot linnen en de verwerking van hennep. Bamboetextiel dat is gemaakt met behulp van dit proces heet vaak bamboelinnen. Er is maar weinig textiel dat op deze wijze wordt gemaakt omdat het arbeidsintensief en kostbaar is.

 1. Chemisch

De tweede methode werkt anders: eerst wordt de bamboe opgelost en vervolgens worden er  nieuwe draden van gemaakt. Zo wordt een natuurlijke kunstvezel gemaakt: viscose. Voor het maken van viscose worden de bamboebladeren en het hout gekookt en opgelost. Voor dat oplossen worden vaak chemicaliën gebruikt die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid. Bamboeviscose is dus niet altijd goed voor het milieu. Gelukkig wordt de viscose van TotsBots (een Schots luiermerk) in een zgn. gesloten systeem gemaakt, zodat de afvalstoffen voor 99,5% worden hergebruikt en niet terechtkomen in het milieu.

De bamboeviscose die TotsBots gebruikt is afkomstig van spinnerijen die volgens ISO9000 en ISO14000 werken. De producten hebben het Oekotex100 keurmerk, dat wil zeggen dat er geen resten van chemicaliën in de stof voorkomen.

Conclusie

Zoals bij alle producten is de totale levenscyclus belangrijk. Claims over de impact van bamboe, katoen of andere textiel hebben geen zin als er geen duidelijkheid is over alle aspecten van het proces waarbij een zaadje uiteindelijk een stuk stof wordt. Het gaat niet om de vezel, het gaat om de hele levenscyclus van het product. Bamboe is absoluut een beter en duurzamer alternatief voor katoen; het scoort op bijna alle schakels van de keten beter. Met wasbare luiers van bamboe zit het dus goed!

Volg je Kaatje Katoen al op social media? We vinden het altijd leuk als je ons tagt in je wasbare avonturen!

PS: Wil je als eerste op de hoogte zijn van nieuwe blogs, nieuws en acties? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.

 

Bronnen: Textiel ABC, www.allesduurzaam.nl, TotsBots.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
De waardering van www.kaatjekatoen.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 241 reviews.