5 tips om 2020 duurzaam te beginnen

2019 ligt alweer achter ons, een jaar waarin het klimaat één van de hoofdthema’s was, dichterbij dan ooit. Heftige beelden zorgen ervoor dat je niet meer om de brandende realiteit van de klimaatverandering heen kunt. Maar het is zo groot, zo veel! Wat kun je er nou aan doen, als mens, in je eentje? Wat maakt dat nou voor verschil?

Nou, veel! Een enkele mier stelt ook niet zoveel voor, maar samen bouwen ze een prachtige hoop, met gangen en kanalen, verdelen de taken en zorgen voor een sterke kolonie, die overleven kan. Dat kunnen wij ook. Als iedereen z’n steentje bijdraagt, bouwen we samen bergen! Het hoeft niet groots, het hoeft niet perfect, als je maar iets doet. En juist dat behapbare is soms lastig, je voelt misschien de druk, je wilt het goed doen voor je kinderen, de volgende generatie leeft in een wereld die wij (deels) hebben gemaakt.

Hoe zorg je nou dat je niet gestrest of overspoeld raakt door die impuls om iets goed te doen voor de aarde? Take it easy! Kaatje helpt je graag op weg met 5 tips om 2020 duurzaam te beginnen:

  1. Dental Tabs: In plaats van een lelijke plastic tube, zet je nu een mooi potje of zakje met witte tandenpoetstabletten (een leuke voor Scrabble) in je badkamerkast. Geen plastic dus geen afval! Je kauwt op de tablet en zodra deze crèmig wordt, poets je met een vochtige tandenborstel je tanden ermee.
  2. Maak een “to-go” kit: Vervang een aantal producten die je vaak onderweg koopt door een duurzame optie: bijvoorbeeld een rietje bij het flesje appelsap, een koffiebekertje, een plastic zakje voor je fruit of brood. Er zijn RVS rietjes, of van stro: Strawbystraw. Een koffiebeker kun je prima zelf meenemen (bv. van bamboevezel) en laten vullen. Bij sommige winkels krijg je dan zelfs korting op je koffie. In een wetbag neem je je fruit, brood, snacks, vochtige doekjes, of natuurlijk wasbare luiers mee.
  3. Herbruikbare menstruatieproducten: Het klinkt misschien gek als je het niet kent, maar probeer het gewoon eens! Vele mensen die het proberen zijn laaiend enthousiast. Het is niet alleen beter voor het milieu (je gooit in je vrouwenleven maar liefst 10.000 tampons of maandverbanden weg!) maar ook beter voor je huid en dus je gezondheid, en je portemonnee! Met dat geld kun je toch veel leukere dingen doen?
  4. Gebruik je “wachtwater”: Wil je warm water uit de kraan? Gebruik het koude water dat eerst uit de kraan komt, anders spoelt dat zomaar weg, zonde! Vul maatbekers, gieters, of pannen ermee en gebruik het voor je planten, om later mee te koken of voor in de waterbak van je huisdier.
  5. Zeep & shampoo: Is je fles shampoo of douchegel op? Probeer eens een zeepblok of shampoobar. Je kunt ze in een zeepbakje leggen, maar je kunt ze ook in een leuk (sisal)zakje hangen dat tegelijkertijd dient als scrub.

Denk er ook eens aan om dit soort producten cadeau te geven aan een ander. Of laat het zien, heb het erover. Vaak sta je er immers zelf niet bij stil dat het anders kan. Neem gewoon kleine stapjes. Kleine veranderingen zorgen samen voor groot resultaat.

Wil je meer? Dan zijn hier nog twee leuke boekentips: “Het bucketlist boek” door Elise de Rijck, of “Het Zero Waste project” door Jessie en Nicky Kroon.

Volg je Kaatje Katoen al op social media? We vinden het altijd leuk als je ons tagt in je wasbare avonturen! PS: Wil je als eerste op de hoogte zijn van nieuwe blogs, nieuws en acties? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
De waardering van www.kaatjekatoen.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 241 reviews.